Hoe krijg ik een BBQ smaak in de keuken?

Soms is het jammer dat je niet altijd die lekkere rooksmaak naar voren kunt toveren. Het is nou eenmaal niet altijd een lekker barbecue weertje. Maar zijn er dan toch geen dingen die je kunt doen om ook binnen die lekkere smaak te krijgen? We hebben wat tips voor je om toch die lekkere BBQ smaak te krijgen bij het koken in de keuken.

Hoe krijg ik een BBQ smaak in de keuken?

  1. Gebruik een beetje Bacon in het gerecht
  2. Maak gebruik van een donker biertje in de saus
  3. Gebruik vloeibare rook
  4. Voeg Lapsang Thee toe
  5. Gebruik gerookte kruiden
  6. Voeg op het laatst wat gerookt zout toe
  7. Maak van je (stoom)pan een smoker

Ik zal de manieren hier verder uiteen zetten.

Een beetje Bacon in het gerecht doet wonderen

Bacon geeft al snel een lekkere Smoky Flavor aan een gerecht. Ik vind het altijd perfect om de afzonderlijke ingrediënten eerst even te bakken met het spekvet, en vervolgens de spek zelf nog even toe te voegen. Snijd hiervoor de Bacon Strips in kleine stukjes en gebruik de vetstukjes om in te bakken en eerst je gerecht smaak te geven. Voor daarna de overige Bacon stukjes toe voor een lekker gerecht.

Je kunt lekkere stukken vlees bijvoorbeeld bakken in het bacon vet of begin met de groentes in het vet te bakken en voeg vervolgens de overige bacon stukje toe voor een lekkere BBQ smaak.

Gebruik een donker biertje in de saus

Wanneer je Marinade maakt, of een lekker sausje, is het soms heerlijk om te koken met een biertje in plaats van water. Ook kun je het gebruiken in een heerlijke jus. Gebruik een extra donker biertje als basis van de saus voor je gerecht en proef hoe jouw eten een lekkere smoky flavor krijgt. Guinness is lekker donker en geeft een perfecte smaak af in de saus en de jus.

Maak een heerlijke marinade met donker bier met bijvoorbeeld komijn, koriander en wat chilikruiden. Hoe meer gerookte kruiden je hier toevoegt des te meer zal de rooksmaak naar voren gaan komen. Guinness wordt ook vaak gebruikt samen met Worchestershire saus en rozemarijn om een lekker sausje te maken voor je vleesgerecht. Instant BBQ smaak.

Gebruik vloeibare rook

Je hoort wel eens dat het valsspelen is, maar een gerecht op smaak brengen met wat vloeibare rook is een heel goed alternatief als je geen mogelijkheden hebt om je vlees echt te roken. Dus misschien geldt het voor professionele keukens waar je in feite je vlees altijd écht zou moeten roken, maar thuis is het prima om het hiermee te doen.

Vloeibare rook, of Liquid Smoke, is een vloeibaar goedje wat de smaak van rook toevoegd en je kunt het krijgen in flesjes. Het is ook daadwerkelijk rook want het wordt gemaakt door de rook van het verbranden van jouw favoriete barbecue houtsoorten te condenseren en op te vangen. Je kunt het dus ook in verschillende rook "smaken" verkrijgen. Kijk alleen uit dat je niet voorgekruide varianten koopt want dat beperkt je erg in je vrijheid, dan is het meer gewoon een complete smaakmaker. Een goede vloeibare rook zou gewoon water en rook moeten zijn en je gerecht ook daarmee moeten bijsturen.

Het voordeel van een flesje vloeibare rook is dat je het kunt kopen en als je de dop na gebruik er weer goed opdraait en het flesje op een donkere plek bewaard je het ook bijna onbeperkt kunt bewaren. Perfect als je maar af en toe een rooksmaak toe wilt voegen aan je gerecht.

Voeg wat Lapsang Souchong thee toe

Lapsang Souchong is die thee variant met die enorm overheersende geur. Koop je Lapsang thee in losse blaadjes en vermaal ze, eventueel samen met je andere kruiden, tot een lekkere mix om in je gerecht te gebruiken. Lapsang wordt al steeds meer gedronken in Nederland dus je zult geen moeite hebben deze thee soort te vinden in de verschillende winkeltjes. Om het te drinken is zeker net als vele andere zaken een smaak die je moet leren drinken. En het geeft een perfecte smaak van rook in je gerecht, de balans met andere ingrediënten maakt het daar wel direct toepasbaar zonder dat je je smaak pallet er eerst op af moet stemmen. Het lekkerste misschien nog wel in een vegetarisch gerecht of in het groente gedeelte van je maaltijd.

Je kunt de thee bijvoorbeeld extra sterk laten trekken. Twee theelepels Lapsang thee in een klein theekopje drie minuten laten intrekken. Pas op dat je het niet te lang laat trekken omdat het dan bitter wordt. Dit zal niet meer te drinken zijn maar is als concentraat goed te gebruiken in sausjes, marinades en jus. Je kunt het ook dus gebruiken in je kruidenmix die je anders al zou maken voor je gerecht. Voeg de Lapsang toe voor een prachtige barbecue smaak.

Gebruik gerookte kruiden

Kruiden toevoegen aan je eten brengt het op smaak. Maar met een assortiment van gerookte kruiden in je gerecht is het niet alleen op smaak, maar neemt het ook een klein beetje van de rooksmaak over. Perfect als je niet teveel rooksmaak wilt maar net dat hintje.

Voeg nog wat gerookt zout toe

Naast de gerookte kruiden bestaat er ook gerookt zout. Gebruik deze niet ín je gerecht want dan zal de rooksmaak volledig wegzijn. Maar bovenop je vlees, bijvoorbeeld op een burger of op een lekker mals stuk biefstuk, geeft het in eerste instantie een lekkere rooksmaak wanneer je een hap neemt omdat het bovenop ligt.

Maak van je stoompan een Smoker

Veilig binnen smoken is ook mogelijk. Als je een pan hebt met een stoom rooster, een rooster waarop je ingrediënten kan leggen zonder dat ze de bodem raken, dan kun je hem ook perfect gebruiken voor het roken van je vlees, zalm of groenten.

Doe in de bodem van de pan wat aluminium folie. Doe daar op wat houtsnippers, net als snipper die je voor je barbecue zou gebruiken, en daarop weer een laagje aluminium folie. Deksel erop. Doe nog wat aluminium folie langs de rand als hij niet helemaal goed sluit zodat de rook niet kan ontsnappen. Zet hem dan op hoog vuur aan voor ongeveer 5 minuten zodat het lekker kan gaan roken en vervolgens nog 10-15 minuten voor groenten en kleine stukken vlees en vis en 30+ minuten voor grotere stukken. Zo kan je gerecht ook binnen lekker garen met behulp van rook en die lekkere houtsmaak overnemen van de houtsnippers.

Gebruik bovenstaande technieken met mate en kies de juiste voor de juiste situatie en je zult een lekker en subtiele rooksmaak proeven in je gerechten.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »